Vajinada Kaşıntı ve Tedavisi
- 11 Aralık 2016
- 0 comments
- grikurt
- Posted in KadınSağlık
- 3
Vajinada Kaşıntı ve Tedavisi
Vajinal kaşıntı kadınların zaman zaman karşılaştıkları çok sıkıntılı durumlardan biridir. Vajinada Kaşıntı, çok basit bir sebepten de olabilir ya da başka hastalıklarında göstergesi olabilir. Doğru yöntem en kısa sürede bir Jinekoloğa gitmektir.
Vajinada Kaşıntı Sebepleri
Vajinal kaşıntıların başlıca sebepleri, doğum kontrol hapları, mantar enfeksiyonları, lohusalık dönemi ve menopoz dönemlerindeki hormonsal değişiklikler, kılların uzaması, antibiyotik kullanmak, stres bunlardan bir kaçıdır.
Vajinada Kaşıntı Nasıl Geçer
Öncelikle vajina kaşıntılarında doktora gitmek şarttır. Kaşıntının sebebinin araştırılması gereklidir. Vajinada kaşıntı bazen çok uzun tedavi süreci gerektirir. Ya da kaşıntıya sebep olan şey ortadan kalkarsa kaşıntı da kendiliğinden geçer. Örneğin bir antibiyotik kullanımı sebep olmuşsa antibiyotik kesildikten kısa bir süre sonra vajinada kaşıntı da geçer. Menopoza bağlı kaşıntılar kadınlarda östrojen hormonu salgısı olmadığından ya da çok az olduğundan vajinal bölgedeki kuruluğa bağlı olarak kaşıntı gelişebilir. Böyle durumlarda östrojen içeren kremler kullanılabilir. Vajinada Kaşıntı şayet önemli bir sebebe bağlı değilse evde uygulayacağınız basit yöntemlerle vajinal kaşıntıları geçirebilirsiniz. Bunlar;
-Vajina bölgenizi sabunla yıkamayınız. Sabun cildi kuruttuğundan vajinada mantar gelişebilir.
Mümkün olduğu kadar vajinal bölgenizi her gün ılık duru suyla yıkayınız.
-Vajinal temizliği yaparken her zaman önden arkaya doğru yıkayınız. Böylelikle bakterilerin vajinaya girmesi önlenmiş olur.
-İç çamaşırınızı her gün mutlaka değiştirin ve iç çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra mutlaka ütüleyin.
Mantara Bağlı Vajinada Kaşıntı Vajinal mantarlar bulaşıcıdır. Her hangi bir temas sonucunda bu enfeksiyonu almış olabileceğiniz gibi, kendiliğinden de mantar enfeksiyonu gelişebilir. Vajinal bölge nemli ve kapalı tutulan bir bölge olduğundan, çok çabuk bakteri üremesi gerçekleşebilir. Bakterilerden korunma için yapılması gereken en önemli şey o bölgeyi her zaman temiz tutmaktır.
Mantar Enfeksiyonu Neden gelişir?
Bu enfeksiyonlar Antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişebilirler. Sürekli ve uzun vadeli kullanılan doğum kontrol hapları, Yanlış ve dengesiz beslenme, bağışıklık sisteminin zayıflaması, Dar pantolon ve iç çamaşırları, stres, lohusalık yani emzirme dönemi, menopoz mantar enfeksiyonlarının gelişmesinde önemli rol oynar. Birçok kadının başına gelen ve en can sıkıcı durumlardan biri olan Vajinada Kaşıntı, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ama hafife alınıp doktora gitmemek sizi zor durumda bırakabilir.