
İkna Etmenin Basit Kuralları
İkna etme ilk öncelikle kendinizi o konuda ikna etmek ile başlar. Yani kendi inanmadığınız bir şeyi savunamaz ve doğru cümleler kuramazsınız. Karşınızdakini istediğiniz doğrultuda ikna edebilmek için yapabileceğiniz basit yöntemler bulunmaktadır ve bunları uyguladığınızda hem ikna etme süreciniz kısalacaktır hem de istediğiniz neticeyi almış olacaksınızdır.
En yalın haliyle ikna edebilme!


ikna etme
Cümlelerinizin ve kelimelerinizin anlaşılır olmasına dikkat edin ve karşınızdakinin sizi anladığınıza emin olun. Konuyu doğru aktaramazsınız bir süre sonra sizi dinlemeyecek ve ikna olacağı bir durum oluşmayacaktır. Kullandığınız her kelime tek başına anlam ifade etmeli ve kendinden emin bir şekilde telaffuz edilmelidir. Siz kendinize güvenerek aktarım yapmayı başarırsanız böylelikle karşınızdaki kişi veya kişilerde sizin söylediklerinize güvenecektir.
Anlattığınız konu ile ilgili paylaşımda bulunduğunuz ve ikna etme konusunda seçtiğiniz kişi veya kişilerin algısının dağılmaması için gerekirse kısa sorular sorun veya arada onlara da söz hakkı vererek konudan uzaklaşmadan sizi dinlemelerini sağlayın. İkna etme çabasında olduğunuz kişilerin cinsiyeti de bu noktada önemlidir. Sadece bayanlara hitap ediyorsanız gereken her ayrıntıyı verebilmeli ve gelebilecek her soruya ayrıntılı bir cevabınız bulunmalı. Eğer ikna etmeye çalıştığınız topluluk ağırlıkla erkeklerden oluşuyorsa çok uzun cümleler kurmadan kaçının ve onlara kısa cevaplar vererek konu hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmalarını sağlayın.
Gelecek her tülü soru için alternatif cevaplarınızı düşünün ve vereceğiniz cevapların hepsinin çözüm odaklı olmasına dikkat edin. Bazen ikna edeceğiniz kişi telefon görüşmesinde olabilir veya yüz yüze görüşmede. Her iki durumda da karşınızdakine güven verici bir sesi tonu ile konuşun ve onun bunu hissetmesini sağlayın.
İnsanları ikna etmeye çalışırken çok fazla yormayın. Kısa cümleler ile istenen ayrıntıya yer verin ve gereksiz detayları paylaşmayın. Vereceğiniz her detay size soru olarak dönebileceğini de unutmayın. Çünkü insan beyni sürekli olarak neden? Niçin? Sorularına cevap aramakta ve onları çözmek içinde arayışta bulunmaktadırlar.
Her cümlenizin tüm kelimeleri kesin ve net sorulara cevap verebiliyor olsun. Zannederim, sanırım, belki gibi kelimeler kafa karışıklığına ve güvensizliğe sebep olabilmektedir. Bunun için mümkün olduğu kadar bu kelimelerden kaçının ve kendinizi net ifade edin.