Boyun Fıtığı ve Tedavisi
- 23 Ocak 2017
- 0 comments
- grikurt
- Posted in Sağlık
- 3
Boyun fıtığı nedir?
Boyundaki omurlar arasındaki dokunun bulunduğu yerden dışarı doğru taşarak omuriliğin veya ondan çıkan kök denilen sinirlere baskı yapmasıdır.
Boyun fıtığı neden olur?
3 ana sebepten dolayı meydana gelir.bunlardan bir tanesi doğuştan olan yapısal bozukluklardan,ikinci dejeneratif değişikler denilen kemik yapıda ve omurlar arasında mevcut olan kıkırdak dokudan ortaya çıkan yaşla birlikte oluşan değişiklikler olur.Üçüncü ise travmadır.Travma etkisi gerek boyun veya kafaya dışarıdan isabet eden etkenler veya boyunun vücudun en hareketli bölgelerinden birisi olması nedeniyle mikrotravmalarla da ortaya çıkabilmektedir.
Hangi şikayetler ortaya çıkar?
Boyunda ağrı, omuz ve kollarda yayılan ağrı,parmak uçlarında ellerde uyuşukluklar,yine kollarda parmaklarda kuvvetsizlik (kalem tutamama,yazı yazmada güçlük gibi) el adelelerinde incelme,yürüme bozuklukları ortaya çıkabilir.
Teşhisi nasıl yapılır?
Boyun fıtığı şüphesi olan hastanın teşhis için muayenesi esas teşkil eder.Hastanın nörolojik muayenesinde bir bozukluk bulunmuşsa teşhise yardımcı olmak üzere boyun direkt grafilerinden başlamak üzere,modern tanı yöntemlerinden bilgisayarlı tomografi,magnetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı koymak mümkündür.
Bazen bütün bunların yapılmasına rağmen bu tanı yöntemlerine EMG (Elektromyograf) denilen ve sinir ileti hızını ölçen tetkikide yapması gerekebilir.Özellikle bu tanı yöntemlerinden Magnetik Rezonans (MRI),boyundaki tüm yapıları ve fıtığın olduğu yeri,büyüklüğünü,boyun fıtığının neden 9lduğu baskı nedeniyle omurilik veya kök dediğimiz sinirlerdeki lezyonları resim kalitesinde bize gösterebilmektedir.
Boyun fıtığı tedavisinde neler vardır,hangi yöntemleri seçilmelidir?
Tedavi kısaca, konservatif tedavi dediğimiz,ilaç tedavisi,istirahat,korse kullanımı,fizik tedavi ile ikinci olarak cerrahi tedaviden ibarettir.
Tedavinin seçiminde hastanın muayesindeki nörolojik bozukluklar önem teşkil etmekte olup,gerek muayene bulguları gerekse tanı için yapılmış olan radyolojik bulguları, ameliyat endikasyon koydurucu olan hastalara bir an önce cerrahi tedavi uygulanmalıdır.
Cerrahi tedavide boyun ön tarafından yapılan bir girişimle veya hastanın durumuna göre boyun arkasından yapılan bir girişimle uygulanabilmektedir.Boyun fıtığı ameliyatları,ülkemizde ve dünyada birçok yerde yaygın olarak yapılabilmekte ve oldukça başarılı sonuçlarda alınmaktadır.
Ancak burada cerrahi tedavi için dikkat edilmesi gereken husus endikasyonun çok iyi koyulmuş olmasıdır.