Kaktüs ve Sukulent Bakımı Püf Noktaları
- 6 Ocak 2017
- 0 comments
- grikurt
- Posted in Notlar
- 4
Kaktüs ve Sukulent Bakımı Püf Noktaları
Zaman içinde biz insanoğlu farklı arayışlar içine gireriz.Kuş beslemeye,çiçek yetiştirmeye,akvaryuma ilgi duymaya başlarız.Kaktüslerle de bu şekilde tanışırsınız.Bir iki adet almakla başlar zaman içinde kaktüslerinizin sayısı çoğalır.Eğer sizde ilgi duymaya başladıysanız bu yazımızı okuyorsunuz demektir. Kaktüs ve benzeri sukulent bitkilerin satın alındıklarından sonra çürümeye başlaması yada sararması ve ölmesi ile kötü sonuçlar edinebilirsiniz.
Burda üretim metodları ön plana çıkıyor.Kaktüs alındıktan sonra serin havalarda fazla sulamak yada su istemez diyerek sulamamak suyu tamamen kesmek çürüme ve ölümlere sebebiyet verir.Ama bu vakalar çok ta fazla değildir.Geriye seri üretimlerde maliyetin düşürülmesi için yapılan sağlıksız olan, toprak yerine uygun olmayan malzemeler kullanılmaktadır.Hızlı büyümeleri için verilen hormonlar sayesinde kaktüsler dirençlerini kaybetmekte ve siz aldıktan kısa bir süre sonra çürümeye başlamaktadırlar.
Bunların önüne geçmek için bazı tavsiyelerimiz mevcut tabiki de.
Birinci kural kaktüs ve sukulentleri yaz başında alın.Kaktüsleri aldıktan sonra toprağından çıkartın köklerinden toprağı temizleyin.İki üç gün kadar bekletin bu arada toprağını hazırlayalım.Toprağı süzdüren özel kaktüs toprağı ve 3’te 1 oranında ponza taşını karıştırın.İnce ponza taşı ortalama pirinç taneleri kadar, bazı parçalar kuru nohut kadar olabilir. Daha iri taneli olmamalı. Perlit su tuttuğu ve buharlaşmayı önlediği için kaktüslere uymaz. Kaktüsünüzü bu toprağa dikerek 1-2 gün su vermeyin.Sonrasında 1 kez yeteri kadar sulayın. Bütün bu aşamalarda yeri tam gün esintili olmalı ve güneş alabilmeli ama tam öğle vaktinin aşırı yakıcı güneşini almamalı. Tekrar sulamalar için her defasında toprak tamamen kurumuş olmalı.
Kaktüs ve sukulentlerin çoğu yazın büyürler ve kış döneminde uyku moduna geçerler.Bazı kaktüsler sıfır dereceye kadar düşen sıcaklara kısa bir süre için dayanabilirler.5-6 yılda bir kez saksısını değiştirmek gerekir.Her ne kadar ortam ayırt etmese de, açık havayı sever kaktüsler.