İçinizdeki Çocuğu Tanıyın
- 18 Aralık 2016
- 0 comments
- Posted in Notlar
- 0
Ne kadar büyümüş olsak da insanların içinde her zaman çocuk kalmış bir ruh vardır. Gelişmemizde ve büyümemizde çok önemli yeri olan aile kavramında çocuk olarak mutlu ya da mutsuz olarak geçiren bireyler olarak büyümüşüzdür. Sağlıklı ve mutlu olan çok nadir olsa da bu durum çocukların gelişiminde önemli derecede etkin olan ve bilinçaltımıza kaydedilen bir durumdur. Özellikle şiddetli geçimsizlik yaşayan bir ailenin çocuğu bu durumu kendinde suçluluk duygusu korku olarak hissetmektedir.
Aile içinde problemleri tartışarak konuşarak çözmek yerine kavga ederek sonuçlandırmak hiç kimseye bir fayda getirmeyeceği gibi aile içindeki çocuk ya da başka bireyleri de etkilemektedir. Bu durumda ilerde evlenme çağına gelen çocuk evlilik korkusu anne baba olma korkusu gibi psikolojik korkular yaşayarak sağlıklı bir birey olmadan uzaklaşmaktadır. Çocukluk döneminde aile içinde ya da dışında cinsel istismara uğramış çocuklar da utanma duygusu içe kapanma ve sağlıksız kişilik sorunlarına neden olan sorunlar ortaya çıkmaktadır. Aile içinde ya da dışında olan taciz ya da cinsel istismar çocuğun yaşamını altüst edebilir.
Kendiniz bu durumu yaşasaydınız ne düşünürdünüz? Ve siz ne hissederdiniz önce bunu sorgulayarak çocuklarınızla diyaloglarınız da kırıcı ve yıkıcı olmadan iletişim kurun. Anne ve babanın çocukları ile iletişimi çok önemli bir kavramdır. Her zaman çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirmeniz ve koruyucu olmanız gerekir. Suçlama azarlama gibi durumlarınızı bir yana bırakıp çocuğun sorunlarını konuşarak çözüme ulaştırmak gerekirse herhangi bir durumda olsa pedagogdan yardım alarak desteklemek gerekmektedir.
Çocuklarınızı Kendi Yerinize Koyun
Tüm yetişkinler çocukları kendileri olsun ister ama bu yanlıştır onlar çocuktur her durumda hata yapabilirler. Okuldaki davranışları derse ilgilerinin olmaması ve dikkatsizlik problemlerinin altında bir sorun olabilir. Anne ve babanın kavga etmesi ya da boşanmaları çocuğun davranışına etki eder çocukla olası durumları onların anlayacağı dilde anlatmak gereklidir.
Baba anneyi kötülerde anne de babayı kötülerse çocuk da kişisel bir çatışma başlar anne baba ayrılmıştır ama çocuğa o her zaman senin annen ya da senin baban demek anlaşmazlık durumunda yetişkinlerin de başka evlerde yaşayabileceği durumunu izah ederek çocukla uzlaşma yoluna gidilmelidir. Kendinizi onların yerine koyarak içinizdeki çocukla tanışın ben bu durumda ne düşünürdüm kendinizin sesini dinleyin ve çocuklarınızla ona göre diyalog kurmaya çalışın.