Özgeçmiş hazırlamanın hepimizin hayatında bir yeri vardır. Öğrenim hayatımızda daha ilkokuldan itibaren öğretmenlerimiz özgeçmişin ne olduğunu, nasıl yazılması gerektiği ve özgeçmişte bulunması gereken ayrıntıları bize öğretmeye başladılar. Özgeçmiş; kısaca bir kişinin geride bıraktığı yaşam tecrübelerini, okul hayatının özetini anlattığı birisini ya da bir kurumu kendisi hakkında bilgilendirme amaçlı yazılan metindir. Özgeçmişin diğer adı CV ‘dir. CV de; Latince kökenli Curriculun Vitae kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma ifadesidir. Bu terrimin Türkçe tercümesi de hayat döngüsü, hayat çerçevesi anlamına gelmektedir.
Özgeçmişin Temel Nitelikleri Nelerdir?
Özgeçmiş hazırlama ile ilgili bazı hassasiyetler vardır. Bu belli başlı hususlar çerçevesinde yazılmalıdır. Özgeçmiş; adı üzerinde olduğundan kişinin kendisi tarafında yazılmalıdır. Kısa ve öz olmalıdır. Dolu dolu kişiye ait bilgileri içermelidir. Özlük bilgilerine, iletişim bilgilerine, iş deneyimlerine ve eğitim bilgilerine yer verilmelidir. Bunlar açıklayıcı nitelikte ve ciddi bir üslup kullanılarak anlatılmalıdır. Özgeçmiş bilgisayarda yazılmış ve fotoğraflı olmalıdır. Özgeçmiş kâğıdının temiz olarak muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir. Lakayt bir dil kullanılmamalı, maaş beklentisi eğer sorulmadıysa belirtilmemeli, elle yazılmamalı ve mümkün olduğunca bir cv’de bulunması gereken bütün ayrıntıları kapsamalıdır.
Özgeçmiş Hazırlama Yöntemleri Nelerdir?
Özgeçmiş birkaç şekilde hazırlanabilir. Bu hususta belirli şablonlar bulunmakla birlikte kendiniz de isteğiniz doğrultusunda bir özgeçmiş şablonu hazırlayabilirsiniz. Hangi yöntemle kendinizi güzel ifade edecekseniz tercihiniz o olmalıdır.
Düz Metin Olarak Özgeçmiş Hazırlama
Bu tür özgeçmiş ikiden fazla paragraftan oluşur. Düz metin şeklinde yazılır. Maddeleştirme ya da ara başlıklara yer verilmez. İlk paragraf kimlik bilgilerini, ikinci paragraf eğitim bilgilerini ve bunlardan hariç belirtilmek istenen ayrıntılar aynı şekilde farklı paragraflarla anlatılmalıdır. Bu yöntem eski bir yöntemdir. Farklı alternatifleri vardır. İdeal olan tercih edilmelidir.
Başlıklandırma Yaparak Özgeçmiş Hazırlama
Bu tarz özgeçmişte bilgilerinizi ara başlıklarla sınıflandırmalısınız. Bu başlıklar; özlük bilgileri, eğitim ve pozisyonunuz için gerekli sınav bilgileri, iş tecrübeleri, aldığınız kurs ve sertifikalar, hobiler, referanslar ve iletişim bilgileri olmalıdır. Bu sırayı takiben oluşturduğunuz özgeçmişiniz hem sizi hem de muhatabınızı tatmin edecektir. İdeal bir yöntemdir.
Hazır Şablonları Kullanarak Özgeçmiş Hazırlama
Bu şablonlara internetten arama yaparak ulaşabilirsiniz. Sayfa görseli ve düzeni tamamen hazır olarak sunulur. Beğendiğiniz birini bilgisayarınıza indirip word ya da benzeri bir program kullanarak gerekli kısımlar doldurulur. İdeal bir yöntemdir.
Kronolojik Sıraya Göre Özgeçmiş Hazırlama
Bu yöntemle iş tecrübeleri ve eğitim bilgileri yeniden eskiye doğru sıralanır. Genelde bu sıralama eskiden yeniye doğru yapılır ki bu, yanlış bir sıralamadır. İşverenler sizin ilk tecrübenizden ziyade son tecrübenizle ilgilenir.
Fonksiyonel Özgeçmiş Hazırlama
Bu yöntem yeni mezunlar, iş hayatına uzun bir ara verenler için idealdir. Böyle bir özgeçmişte deneyimleriniz, becerileriniz ve tecrübeleriniz ön planda olur.
Hedefe Yönelik Özgeçmiş Hazırlama
Bu tarz özgeçmişte belirlenmiş kesin bir hedefin bulunması gerekir. Söz konusu hedefe dair kabiliyet ve becerilerin altı çizilir. CV hazırlayanın uzmanlık alanına dikkat çeker ve bu konuyu ön planda gösterir.