Özgüven eksikliği sebepleri
Özgüven eksikliği sebepleri
Bir bireyin özgüvenini oluşturan ve özgüvenini eksilten şeylere girmeden önce özgüven nedir onu konuşalım. Özgüven kişinin kendi değerlendirmesi hakkındaki öznel yorumudur. Yapabileceğine ve yapamayacağına inandıklarıdır.
- 30 Kasım 2016
- 0 comments
- Posted in Sağlık
- 0
1- Erken çocukluk döneminde bireyin kendi başına bir şeyler yapmak istediğini görürüz. “Ben yapacağım.” dediğini sıklıkla duyarız. Kendi yemek ister, ayakkabısını kendi bağlamak ister, kendi giyinmek ister, sizden gördüğü şeyleri aynı şekilde kendi tekrarlamak ister. Bu durumda onları kısıtlamak ve yapabileceği ve yapamayacağı şeyleri göstermemek onlarda özgüven eksikliğine yol açabilir. Uzun vadede yapması gereken işlerde sürekli bir karamsarlığa düşebilir ve yardıma ihtiyaç duyabilir. Onu engellemek ona bunu yapamayacağına inandırmaktır. Girişimde bulunduğu şeyler için onu azarlamak onun girişimde bulunmanın kötü bir iş olduğunu düşünmesi için yeterlidir.
2- Orta çocukluk döneminde çocuk ilkokula başlar ve burada merak ettiği sorulara cevap bulmaya çalışır. Araştırma yanlısı olur. Ebeveynler bu araştırmaların birer yaramazlık olduğuna inanıp onları kısıtlarlarsa çocuk başarısızlık duygusuna kapılır, kendini yetersiz hisseder ve çabalamaktan geri durur.
3- Yine çocukluk dönemlerinde birey ailesine çok muhtaç kalıp çevresiyle iletişim kurmakta zorlanırsa sevilmediğine inanacaktır. Bir ortama girdiğinde kendini ifade edebileceği konusunda şüpheleri olacaktır. Kendi de özsaygı göstermediği için başkalarının kendisine göstermesi gerektiği bir saygının olduğunu anlamlandıramayacaktır. Çünkü kendini değersiz ve yetersiz hisseder. Çevresinde çoğu kişi onun için mükemmeldir fakat o çevresinden bir saygı hak edecek başarıya sahip değildir.
4- Özsaygı demişken bunun bir temelinin daha atıldığı ergenlik döneminden söz etmek doğru olacaktır. Bir ergenin özsaygısı kendisinin zeki ya da çekici olup olmamasıyla ilgili bir algıyla oluşmuş olabilir. Ama bu algılamanın doğru olup olmaması yani gerçekle örtüşüp örtüşmemesi ergende sorun yaratabilir. İlk başta da bahsetmiştik, özgüvenin yüksek olabileceğini söyledik. Aynı şekilde özsaygıda da yükseklik narsisizmi gösterebilir. Başkalarına karşı ilgisiz, benmerkezci, kendine dönük bir yapısı vardır. Öte yandan biz eksikliği üzerinde durduğumuz için özsaygının eksikliği de kişinin eksikliklerini ya da çarpıtılmış patolojik güvensizliğini ifade edebileceğini söylemeliyiz.